Printfriendly

2013. augusztus 16., péntek

Burgonyás zsúrrúd

A hosszú hétvégére vendégeket várunk. Ma este érkeznek, ezért úgy gondoltam, nem főzök, hanem inkább sütök egy kis szendvicsnek való finomságot. A Burgonyás szendvics zsemle tésztáját alapul véve, némi változtatással ezeket a puha, finom zsúrrudakat sütöttem.

Hozzávalók 4 rúd zsúrrúdhoz:
Tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 5 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 púpos tk cukor
  • 3 kk só
  • 1 dl olaj
  • 2 ek tejföl
  • 2 tojás
  • 1 nagyobb méretű krumpli (kb. 20 dkg)

Tetejére:

  • 1 egész tojás
  • 15 dkg trappista sajt

A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk és sós vízben puhára főzzük.

Egy krumpli törővel pépesre törjük.

Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört krumplit, a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a tojásokat, a maradék tejet és a tejfölt.

Alaposan kidagasztjuk, ha találunk még benne apró krumpli darabokat, az ujjainkkal szétnyomjuk.

Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk. A helyhiány miatt a tésztát kettévesszük és először az egyik felével dolgozunk.

Kettévágjuk és mindkettőből kb. 35 cm hosszú rudat formázunk.

Egy nagyobb méretű tepsit (38*30 cm) kibélelünk sütőpapírral és belefektetjük a tésztákat. Egymástól kicsit távolabb, mert még nőni fognak.

Ott még kb. 30 percet kelesztjük.

A maradék tésztával is ugyanígy járunk el.

Előmelegítjük a sütőt.

Lekenjük egy egész felvert tojással és megszórjuk bőven sajttal.
Előmelegített sütőben 25 perc alatt 200 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve rácsra emelve hagyjuk kihűlni.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése