Printfriendly

2013. augusztus 8., csütörtök

Burgonyás szendvics zsemle

Ritkán sütök zsemlét, de akkor előszeretettel teszek a tésztájába burgonyát, mert így még akár két nap múlva is finom, puha. Elég méretes darabok lettek, ezért ajánlott 10 helyett 12-13 részre osztani a tésztát, legközelebb így teszek én is.:-)

Hozzávalók 10 nagyobb zsemléhez:

Tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 5 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 púpos tk cukor
  • 3 kk só
  • 1 dl olaj
  • 4 ek tejföl
  • 2 tojás
  • 3 közepes méretű krumpli (kb. 20 dkg)

Tetejére:

  • 1-2 ek víz
  • 1 ek szezámmag

 A krumplikat alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk és sós vízben puhára főzzük.
Egy krumpli törővel pépesre törjük.

Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört krumplit, a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a tojásokat, a maradék tejet és a tejfölt.

Alaposan kidagasztjuk, ha találunk még benne apró krumpli darabokat, az ujjainkkal szétnyomjuk.

Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 10 egyenlő részre vágjuk.

Csinos gombócokat formálunk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

Hagyjuk még 30 percet kelni.

Lekenjük vízzel és megszórjuk szezámmaggal.

Előmelegített sütőben 20 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

Akik elkészítették:
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése