PrintFrendly

2016. november 5., szombat

Kelt sonkás kocka



Nagyon egyszerű finomság egy kevés maradék sonka felhasználásával. Lehet akár egy tartalmas leveshez kísérő, vagy uzsonna egy bögre kakaó, esetleg egy csésze tea társaságában.
Hozzávalók 2 tepsi kockához:
Tésztához:
*60 dkg liszt
*3 csapott tk só
*3 dl tej
*2,5 dkg friss élesztő
*1 kk cukor
*1 tojás sárgája
*10 dkg margarin
*1 púpos ek tejföl

Hajtogatáshoz:
*1 ek margarin
*10 dkg vékonyra szeletelt sonka

Tetejére:
*1 kisebb felvert tojás
*1 tk szezámmag

A lisztben elkeverjük a sót, majd hozzáadjuk a meleg, de nem forró tejben, egy kevés cukorral felfuttatott élesztőt. A többi alapanyagot is hozzáadva rugalmas tésztát dagasztunk. Lefedve kb. 1 órát kelesztjük.
A sonkát egész apróra kockázzuk és a margarint picit habosra keverjük, hogy kenhető legyen.
Lisztezett felületen ujjnyi vastagra és téglalap alakúra nyújtjuk.
A kinyújtott tésztát vékonyan lekenjük a margarinnal, majd rászórjuk a sonkát. Tenyérrel kicsit belenyomkodjuk.
A pogácsáknál megszokott módon hajtogatjuk. A felső harmadot középre hajtjuk, rá az alsó harmadot, majd a bal oldalt középre, rá a jobboldali tésztát.
Letakarva 20 percet kelesztjük.
Ezután ujjnyi vastagra elnyújtjuk és egy lisztbe mártott éles késsel felkockázzuk.
Sütőpapíros tepsibe fektetjük egymás között egy kevés helyet hagyva, ahol további 20 percet pihentetjük, majd lekenjük egy kissé felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal.
180 fokon hőlégkeveréssel 18 percet sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.

1 megjegyzés:

  1. Köszönöm ezt a jó receptet !
    Legyen nagyon szép és tartalma s napod!
    Maradok tisztelettel :
    Eugénia Zseni , Pálinkásné.

    VálaszTörlés