Printfriendly

2017. március 24., péntek

Medvehagymás-füstölt sajtos tallérok



Már nagyon vártam az év eme szakaszát, amikor is lehet kapni medvehagymát. Ilyenkor minden ételbe, amibe csak lehetséges, kerül belőle egy kevés. A kedvenc sajtos tallérunkba is szórtam egy nagy marékkal. Nem is gondoltam volna, hogy a füstölt sajt és a medvehagyma ilyen jó párost alkot.
Hozzávalók 4 főre:
*25 dkg liszt
*1,5 kk só
*0,5 tasak sütőpor
*10 dkg füstölt sajt
*10 dkg tejföl
*1 nagyobb tojás
*5 dkg margarin
*1 nagy marék medvehagyma

A medvehagymát megmossuk, lecsepegtetjük, egy papírtörlővel leitatjuk róla a maradék nedvességet, majd egész apróra vágjuk. A sajtot lereszeljük.
A lisztet elkeverjük a sóval, sütőporral, hozzáadjuk a sajtot, a medvehagymát, a tojást, a tejfölt, a margarint és jól összedolgozzuk. Diónyi golyókat sodrunk.
A tallérsütőt jól felforrósítjuk, majd a golyókat megsütjük benne.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.




2017. március 23., csütörtök

Bolognai nudli


Az egyik nagynénémtől kaptunk pár üveg saját készítésű bolognai szószt. Nem is volt kérdés, hogy mi készül majd belőle. De hogy egy kis csavar legyen a dologban, nem hagyományos módon spagettivel, hanem házi nudlival kínáltam.




Hozzávalók 4 főre:
*50 dkg sertéslapocka
*2-3 ek olaj
*1 nagyobb fej vöröshagyma
*1 kk só
*Kb. 3 dl házi bolognai szósz

Nudlihoz:
*50 dkg krumpli
*1 kk só
*1 nagyobb tojás
*15-20 dkg liszt



A megtisztított, apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pároljuk, majd a húst fehéredésig pirítjuk rajta. Meghintjük sóval, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje és fedő alatt puhára főzzük. Ha időközben még szükséges, pótoljuk a vizet.

A meghámozott, apróra vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, áttörjük, és kicsit hagyjuk hűlni. Majd hozzáadjuk a sót, tojást és annyi lisztet, hogy ne ragadjon a massza, de ne is legyen kemény. Egy közepes fazékban vizet forralunk egy kis sóval és két evőkanál olajjal. A masszából kis adagot tépünk, amit lisztezett felületen kisujjnyi vastag rúddá sodrunk, kb. 4 cm hosszú darabokra vágjuk. Ha gyöngyözi a víz, akkor több részletben kifőzzük a nudlikat, szűrőtálban lecsepegtetjük.

Ha puha a hús, akkor hozzáadjuk a szószt, átforraljuk, és a nudlival, valamint reszelt sajttal megszórva kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.

2017. március 22., szerda

Tavaszi karfiolleves medvehagymás vajgaluskával



Idén is készült medvehagymás vajkrém, amit imádok csak simán kenyérre, vagy péksüteményre kenve fogyasztani. Most pedig egy roppant egyszerű leves betétjét gazdagítottam vele. Akinek nincs épp ilyenre lehetősége, akkor sima vaj, és pár szál apróra vágott medvehagyma keveréke is megteszi. Utóbbi kellemes aromája az egész levesnek ad egy különleges ízt. Igazi tavaszi kanalazni való, és a maradék húsleves sem ment kárba ;-)
Hozzávalók 4 főre:
Nokedlihez:
*1 nagyobb tojás
*1 nagy csipet só
*5 dkg liszt

Továbbá:
*2 nagyobb szál sárgarépa
*3 nagyobb db krumpli
*1 zsenge karalábé
*1 kisebb fej karfiol fele
*1 közepes fej vöröshagyma
*3-4 ek olaj
*2 liter húsleves alaplé
*1 csipet só

Először a galuskát állítjuk össze. A tojást simára keverjük a sóval, medvehagymás vajkrémmel, majd a liszttel és félretesszük.
Minden zöldséget megtisztítunk, a sárgarépát karikára, a krumplit, a karalábét kisebb kockára, a vöröshagymát apróra vágjuk. A karfiolt rózsáira szedjük.
A hagymát olajon üvegesre pároljuk, majd átforgatjuk rajta a sárgarépát, krumplit, karalábét. Felengedjük az alap lével, és ízesítjük egy kevés sóval. 
Ha már majdnem puhák a zöldségek, beleszaggatjuk a nokedlit és hozzáadjuk a karfiolt. Együtt, pár perc alatt készre főzzük. Melegen kínáljuk.     

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.     

2017. március 21., kedd

Csibék tojásból

Ez most nem recept, hanem inkább egy ötlet, mégpedig tálaláshoz, hidegtál díszítéséhez. Lassan itt a húsvét, sokunk készít előre sülteket, vagdaltakat, sonkát. Ezeket egy tálcára rendezve szépen feldob pár egyszerű tojásból kialakított csibe. Nem szükséges sok alapanyag hozzá, csak pár darab tojás, egy répa, néhány szemes bors. 
A tojásokat bő vízben keményre főzzük, majd hideg vízben hagyjuk kihűlni. Később a héjukat eltávolítjuk. A talpukat kicsit levágjuk, hogy stabilan megálljanak.  Egy megtisztított sárgarépát vékonyra szeletelünk, majd egy kés segítségével először a taréj részt készítjük el úgy, hogy apró cikkeket vágunk ki egy szelet répából. Ezután a csőrt alakítjuk ki egy másik répából. Egy pici lyukat vágunk ezek helyére a tojásba, így könnyebb belenyomni a répát a fehérjébe. Majd egy fogpiszkával két lyukat szúrunk a tojásokba, és belenyomjuk a szemes borsokat. Így már el is készültek a csibék. Garantáltan tetszeni fog a gyerekeknek, és a vendégeket is biztosan el fogjuk kápráztatni.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.