Printfriendly

2017. február 25., szombat

Egyszerű citromos szelet



Ez egy olyan süti, amit már régen szerettem volna elkészíteni, mert nagy citromrajongó vagyok. Picit halogattam, mert ezek a nyújtott lapos sütik nem éppen a szívem csücskei, de aztán rávettem magamat, és nem is volt olyan szörnyű.
A tésztával könnyű volt bánni, nem ragadt, és szépen megemelkedett sütés közben. A krémtől pedig kellemesen citromos süti lett a végeredmény. Alig vártam, hogy megpuhuljon, és végre lehessen kóstolni. Érdemes volt vele dolgozni, biztosra veszem, hogy máskor is asztalra kerül majd.
Hozzávalók:
Tésztához:
*30 dkg liszt
*1 tasak sütőpor
*1 nagy csipet só
*10 dkg porcukor
*0,5 kezeletlen citrom reszelt héja
*1 nagyobb tojás
*5 dkg margarin
*2 púpos ek tejföl

Krémhez:
*3 púpos ek liszt
*3 dl tej
*20 dkg porcukor
*20 dkg margarin
*1 kezeletlen citrom leve és reszelt héja

A lisztet elkeverjük a sóval, sütőporral, porcukorral, hozzáadjuk a tojást, margarint, reszelt citrom héját, és annyi tejfölt, hogy nyújtható tésztát kapjunk.
Három egyenlő részre osztjuk. Ezeket sütőpapíron egyenként 20*30 cm nagyságú téglalapra nyújtjuk, és közepes tepsi hátára emeljük.
Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 7-8 perc alatt megsütjük.
Hagyjuk kihűlni. Közben a krémhez a lisztet simára keverjük a tejjel és mérsékelt lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Kihűtjük, és hozzáadjuk az előzőleg elkevert porcukor-margarin- citromlé, és héj keveréket.
Az egyik lapot lefektetjük, majd rásimítjuk a krém felét, ráhelyezzük a középső lapot, majd megkenjük a maradék krémmel és befedjük a harmadik lappal.
Lefedve legalább egy éjszakára hűtőbe rakjuk, hogy a tészta szépen megpuhuljon.
Másnap egy éles késsel felszeleteljük, majd porcukorral vékonyan megszórva kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.


2017. február 23., csütörtök

Teljes kiőrlésű tönkölynokedli



Már rég izgatta a fantáziámat, hogy az egyik kedvenc köretünket, a nokedlit egy kicsit egészségesebb változatban is elkészítsem. Elsőre nagyon szokatlan az íz világa, de pár falat után egész jó. Nem kemény, de ahogyan a másik társa is, igényli a szaftos húst. 
Egyszerű csirkemell paprikáshoz kínáltam kísérőként.
Hozzávalók 4 főre:
*2 nagyobb tojás
*1 csapott tk só
*1 ek olaj
*1,6 dl tej
*23 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
*10 dkg fehér tönkölybúzaliszt 

Egy fazékban bő vizet forralunk.  A tojásokat a sóval, tejjel, olajjal simára keverjük, majd hozzáadjuk a liszteket. Addig keverjük, míg a liszt teljesen átnedvesedik.
Ha gyöngyözve forr a víz, beleszaggatjuk a nokedlit.
Ha feljöttek a felszínre, akkor még 2-3 percet főzzük, majd sós hideg vízre szedjük, leszűrjük, és lecsepegtetjük.
Melegen kínáljuk.

A receptet itt találtam.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.

2017. február 21., kedd

Csicsókás lángos fehér tönkölylisztből


A kertben termett rengeteg csicsóka egy igazán kevés részét használtam fel egy kis, próba adag lángos elkészítéséhez. A végeredményben kellemesen csalódtam, hisz egyáltalán nem érezhető a csicsóka jellegzetes íze, és a tönkölyliszt is jó választás volt. Fokhagymás tejföllel, és reszelt sajttal gazdagon megrakva fogyasztottuk. Férjem szerint még finomabb, mint a korábban készített hagyományos lángosok. Azt hiszem, legközelebb dupla adagot kell majd bedagasztani.

Hozzávalók 4 lángoshoz:

*25 dkg fehér tönkölybúza liszt
*1 és 0,5 kk só
*10 dkg főtt, áttört csicsóka
*1 dkg friss élesztő
*1 dl tej
*0,5 kk cukor
*Olaj a sütéshez


Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, megszórjuk egy kevés cukorral, és hagyjuk felfutni.
A lisztet elkeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk benne az áttört csicsókát.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, és jól összedolgozzuk.
Meleg helyen letakarva legalább egy órát kelesztjük.
Lisztezett felületre borítjuk, ahol 4 egyenlő részre osztjuk, és golyókat sodrunk.
A golyókat egyenként kézzel vékony korongokká nyomkodjuk.
Egy serpenyőben kétujjnyi olajat forrósítunk.
Amikor már jó forró az olaj, akkor a lángosok mindkét oldalát szép pirosra sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

A Facebookon is fent vagyok.

Már Instagramon is megtaláltok.







2017. február 20., hétfő

Brassói csicsókából és csirkéből



Szeretjük a brassóit, de most egy egész más módon készítettem el. Csirkehúst, és csicsókát használtam hozzá. Nem túl nagy adag, inkább csak két felnőtté, de nagyon finom. A csicsóka érdekes íze érezhető, a csirkével egy könnyű, és egészséges fogást alkot. Nem tartalmaz hozzáadott cukrot, tojást, tejet, és glutént sem. Érdemes kipróbálni.
Hozzávalók 2 főre:
*1 nagyobb csirkemellfilé
*2-3 ek olaj a csirke pirításához
*1 közepes fej vöröshagyma
*1 csapott kk só
*1 nagy csipet őrölt bors
*40 dkg csicsóka
*Olaj a csicsóka sütéséhez

A megtisztított mellet felkockázzuk, és kicsit hagyjuk lecsöpögni.
A vöröshagymát apróra vágjuk és kevés olajon üvegesre pároljuk. Ezután a húst fehéredésig pirítjuk rajta, majd megszórjuk a sóval, borssal, ízesítjük a darált paprikával, a fokhagymakrémmel (esetleg zúzott fokhagymával).
Fedő alatt addig főzzük, míg a hús megpuhul. (Nekem elég levet eresztett, nem volt szükség további folyadék hozzáadására.)
Ez alatt a megtisztított csicsókát felkockázzuk, és serpenyőben, ujjnyi forró olajban megsütjük.
A kisült csicsókát hozzákeverjük a csirkéhez, és ha szükséges, még egy kevés sóval megszórva, azonnal, melegen, savanyúság kíséretében kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.



2017. február 18., szombat

Kelt csicsókás minifánkok



Amikor annyi csicsóka van a kertben, hogy csak győzzük felhasználni, akkor az ember lánya mindenbe csepegtet egy keveset belőle. Menjen a fánkba is? Természetesen. Az íze nem lesz fura? Á, dehogy, nem is érezni rajta. Az egészségmegőrzés jegyében finomliszt helyett legyen fehér tönkölybúzaliszt. A cukor is csak egy minimális, ami az élesztő felfutásához szükséges. Lekvárral elég édes lesz. Ha pedig szeretnénk, akkor nyírfa-porcukorral még meghinthetjük. Kellemesen puha lett? A vártnál puhább. Még szalagok is lettek? Az már csak a hab a tortán ;-)
Hozzávalók kb. 35 db minifánkhoz:
*25 dkg fehér tönkölybúzaliszt
*2 nagy csipet só
*10 dkg főtt, áttört csicsóka
*0,5 dl tej
*1,5 dkg friss élesztő
*1 kk cukor
*1 nagyobb tojás sárgája
*1 ek margarin
*olaj a sütéshez

A csicsókát jól megtisztítjuk, kefével átdörzsöljük, apró kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, és hagyjuk kihűlni.
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral megszórva felfuttatjuk.
A lisztet elkeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk benne a margarint, a csicsókát.
Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojás sárgáját, és jól kidolgozzuk.
Ha ragadna, akkor egy leheletnyi liszttel korrigáljuk, ha keménynek éreznénk, akkor egy korty tejjel lazítjuk.
A tésztát letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületre borítjuk, ahol kb. 1 cm vékonyra elnyújtjuk.
Egy egész kicsi pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Konyharuhával letakarva hagyjuk még kb. 20-25 percet kelni. Ez alatt egy tálban másfél ujjnyi olajat forrósítunk.
A pihentetés lejárta után pár darabot fejjel lefelé az olajba helyezünk, és fedő alatt kb. 1 percig sütjük, majd megfordítjuk, és fedő nélkül a másik oldalát is megsütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.