Printfriendly

2017. április 21., péntek

Tönkölypizza alaptészta



Van jól bevált pizza tészta receptem, amit most próbáltam egy kicsit megreformálni. A fehér liszt kétharmadát teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztre, a maradék egyharmadát pedig fehér tönkölybúzalisztre cseréltem. Csodásan működött a dolog, a tészta szépen megkelt, nem ragadt, nem szakadt. Ez a tészta nem tartalmaz hozzáadott cukrot, tejet, tojást. Ez a mennyiség egy nagy tepsi, vagy két közepes méretű kerek pizzához elegendő.
Hozzávalók:
*20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
*10 dkg fehér tönkölybúzaliszt
*1 púpos tk só
*2 ek olívaolaj
*1,5 dkg friss élesztő
*1,8 dl langyos víz

A langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, amit jól elkeverünk. A liszteket a sóval egy tálban szórjuk, és hozzáadjuk a vízben elkevert élesztőt, az olajat. Rugalmas tésztát dagasztunk. Ha picit ragad, akkor lisztezett felületen átdolgozzuk. Elképzelhető, hogy a lisztek miatt a víz mennyisége változhat.
A kidagasztott tésztát gombóccá formázzuk, majd lisztezett tálba rakjuk és lefedjük.
Meleg helyen legalább egy órát kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen elnyújtjuk, majd sütőpapíros tepsire fektetjük.
A pizzát ízlés szerinti szósszal és feltéttel készítjük.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése