Printfriendly

2017. április 12., szerda

Körözöttel töltött kelt kiflik


Szeretjük a körözöttet, és a sós kelt finomságokat. Most a kettőt ötvöztem pár ízletes, puha kifli formájában.   
Remek vendégváró, az ünnepi asztalon is megállja a helyét, de elemózsia is lehet egy kis kiránduláshoz is.

Hozzávalók 12 kiflihez:
Tésztához:
*35 dkg liszt
*1 csapott kk só
*1,5 dkg friss élesztő
*1,5 dl tej
*1 kk cukor
*3 dkg olvasztott vaj
*1 kisebb tojás

Töltelékhez:
*12 dkg túró
*1 ek tejföl
*1 kisebb fej vöröshagyma
*1 csipet só
*1 csipet őrölt bors
*1 csipet őrölt köménymag
*1 csapott kk fűszerpaprika

Továbbá:
*1 egész tojás lekenni
*1 kk egész köménymag a tetejére


Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk és a cukorral megszórva hagyjuk felfutni. A lisztet elkeverjük a sóval, a felfutott élesztővel, tojással, olvasztott vajjal. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen letakarva a duplájára kelesztjük. Közben a töltelékhez a túrót a tejföllel villával áttörjük, belereszeljük a megtisztított vöröshagymát, majd ízesítjük sóval, borssal, fűszerpaprikával és őrölt köménnyel.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kör alakúra és kb. 4 mm vékonyra elnyújtjuk. 12 egyforma cikkre vágjuk. Minden cikk legszélesebb végére teszünk a töltelékből. Egyenként feltekerjük, és kifli formára sodorjuk.

Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk egy kevés helyet hagyva a kiflik között. Addig hagyjuk letakarva kelni, míg a sütő bemelegszik, ez kb. 20-25 perc.

Lekenjük egy kissé felvert tojással, majd megszórjuk egész köménymaggal (ha valaki nem szeri el is hagyhatja, vagy lecserélheti szezámmagra).

180 fokon hőlégkeveréssel kb. 15-18 perc alatt megsütjük.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése