PrintFrendly

2017. március 29., szerda

Csokis csiga

Gyerekkoromban, a sarki boltban nagyon finom csokis csigát lehetett kapni. Nagy volt, és jó csokoládés. Igazán szerettem, bár nem lehetett maszatolás nélkül elfogyasztani. Most a régi szép időkre emlékezve azt gondoltam, hogy megpróbálom én is elkészíteni. Igaz, nem lettek olyan nagyok, de ez nem is baj, hisz a kicsik azokat nem is bírják egyszerre megenni, de ízre talán még kicsit finomabb is. Biztos vagyok benne, hogy gyakori vendég lesz nálunk.
Hozzávalók kb. 14 csigához:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2,5 dkg friss élesztő
*2 dl tej
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 tojás
*10 dkg margarin

Töltelékhez:
*2-3 ek olaj
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*2 csapott ek cukrozatlan kakaópor

Továbbá:
*3 ek tej lekenni
*20 dkg étcsokoládé
*2 ek olaj a csokoládéhoz

Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos, de nem forró tejbe, majd egy evőkanál cukorral megszórva hagyjuk felfutni. A lisztet elkeverjük a sóval, maradék cukorral, vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, majd az olvasztott margarinnal rugalmas tésztát dagasztunk.
Meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra, és kb. 4 mm vékonyra elnyújtjuk. Lekenjük egy kevés olajjal, majd megszórjuk a kakaópor-cukor-vaníliás cukor keverékével.
A szélesebb oldaláról kezdve feltekerjük. Cérnával kb. 2 cm széles cikkeket vágunk le.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk egymás között egy kis helyet hagyva. Letakarva addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik, ez kb. 20 perc.
180 fokon hőlégkeveréssel kb. 12 perc alatt megsütjük.
Azonnal lekenjük tejjel, és konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.
Vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét az olajjal, majd egy kisebb mély tálkába öntjük, és a kihűlt csigákat megmártjuk benne.
Rácson hagyjuk, míg a csoki megköt.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése