PrintFrendly

2015. június 3., szerda

Zsenge zöldborsóleves vajgaluskával

Pár napja megkérdeztem a nagyközönséget a blog Facebookos oldalán, hogy mit készítene a frissen leszedett zöldborsóból. A legtöbben a levest válaszolták. Természetesen ki nem hagytam volna a zsenge zöldségből készült finomságot. Vajgaluskával gazdagítottam és olyan virág formájú répaszeletek kerültek bele, amit a gyerekeim ajándékba kaptak gyereknapra, de frissen nem akarták megenni. A levesben pedig szívesen elfogyasztották.



Hozzávalók 4 főre:
*40 dkg zöldborsó
*2 nagyobb szál sárgarépa
*4 közepes krumpli
*1 kisebb fej vöröshagyma
*1 csapott ek liszt
*1 púpos tk házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)
*1 nagy csipet bors
*1 csapott kk só
*2 ek olaj

Galuskához:
*5 dkg liszt
*1 nagy csipet só
*1 nagyobb tojás
*3 dkg vaj

A zöldségeket megtisztítjuk, a répát felkarikázzuk, a krumplit felkockázzuk, a hagymát apró kockára vágjuk.
Utóbbit kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a zöldborsót, a répát, a krumplit és jól átforgatjuk.
Meghintjük egy evőkanálnyi liszttel, majd felengedjük 1,5 liter vízzel.
Ízesítjük a fűszerekkel.
Addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak.
Ez alatt elkészítjük a vajgaluskát.
A tojást a vajjal elkeverjük, amilyen simára csak tudjuk, beleszórjuk a sót és a lisztet. Majd csomómentesre keverjük.
Ha megfőttek a zöldségek, akkor a galuskát a levesbe szaggatjuk.
Ha már feljöttek a tetejére, elzárhatjuk.
Melegen kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése