Printfriendly

2014. november 28., péntek

Sárgarépás lepénykék

Igazán egyszerű étel, amely akár remek feltétje egy főzeléknek vagy akár önálló fogás is lehet egy kis fokhagymás mártogatós társaságában. 
Amikor megláttam Gabi oldalán, tudtam, hogy egyszer kipróbálom. Most jött el az idő. Nekem csak 10 db lett belőle, azt hiszem érdemes dupla adaggal indítani. 
Puha, ízletes, gyorsan elkészíthető étel, mindenkinek csak ajánlani tudom. Köszönöm Gabi :-)



Hozzávalók kb. 10 db lepényhez:
*25 dkg sárgarépa (4 egész nagy szál)
*1 közepes fej vöröshagyma
*2 közepes tojás
*6 csapott ek liszt
*1 csapott kk só
*4-5 ek olaj a sütéshez

A zöldségeket megtisztítjuk, majd a sárgarépát a reszelő nagy lyukán lereszeljük, a vöröshagymát apró kockára vágjuk és a kettőt összekeverjük.
A tojásokat kicsit felverjük, sózzuk, majd a répához adjuk a liszttel együtt.
Alaposan összeforgatjuk.
Egy serpenyőben olajat forrósítunk.
1-1 evőkanálnyi masszát teszünk a serpenyőbe és a kanál domború oldalával kicsit elsimítjuk.
Pár perc alatt mindkét oldalukat megsütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.

A Facebookon is megtaláltok.

2014. november 27., csütörtök

Paprikás krumpli hosszú lével

Ma még mindig elég náthás vagyok, ezért egy nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető ételt dobtam össze, amit még drága Apukám anno nagyon sokat főzött, Ő is szívesen vette a kezébe a fakanalat. Sajnos már többé nem készíti, ezért is különleges számomra ez az étel. Virsli helyett kolbász is szuper bele és nem érdemes a savanyúságot nélkülözni mellőle, nálunk ez most savanyú káposzta volt.



Hozzávalók 3 főre:
*10 közepes szem krumpli
*1 közepes fej vöröshagyma
*5 szál füstölt pulyka virsli
*1 tk őrölt pirospaprika
*1 kk só
*1 csipet őrölt bors
*3-4 ek olaj

A megtisztított krumplikat nagyobb darabokra vágjuk, a vöröshagymát felkockázzuk, a virslit karikára vágjuk.
Az olajat felforrósítjuk, majd a vöröshagymát üvegesre pároljuk rajta.
A lángról lehúzva megszórjuk őrölt pirospaprikával, majd beleforgatjuk a krumplit.
Felengedjük kb. 5 dl vízzel (a lényeg, hogy ellepje) és ízesítjük a fűszerekkel.
Ha felfőtt, hozzáadjuk a virsli karikákat.
Ha megpuhult a krumpli, elzárjuk.
Melegen, savanyúsággal kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

2014. november 25., kedd

Mézes banángolyók

Ez egy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető sütés nélküli desszert. Nem túl édes, tökéletes módja a túlérett banánok eltüntetésének.



Hozzávalók kb. 40 kisebb golyóhoz:
*3 nagyobb, érett banán
*1 tk méz
*1 tasak vaníliás cukor
*10 dkg porcukor
*25 dkg darált háztartási keksz
*5 dkg kókuszreszelék a forgatáshoz

A banánokat egy villával pépesre törjük, hozzáadjuk a mézet, a vaníliás cukrot, beleszitáljuk a porcukrot és beleszórjuk a kekszet.
Jól összedolgozzuk.
Kisebb diónyi golyókat formázunk.
A kókuszreszeléket egy tálkába szórjuk, megforgatjuk benne a golyókat.
Legalább egy órát a hűtőben pihentetjük.

A Facebookon is megtaláltok.

2014. november 24., hétfő

Kapros tojáspástétom

Nemrég kaptunk Anyukámtól pár fiatal tyúkot, így minden nap van friss házi tojásunk, amit igyekszek folyamatosan felhasználni. Gondoltam, most készítek tojáspástétomot, mert nagyon szeretjük. Csempésztem bele egy egész kevés kaprot is, mert olyan zsenge új növénykék bújtak ki a kertben, mintha tavasz lenne. 
Nem érezni benne túl intenzíven a fűszernövényt, de épp kellemes aromát ad a pástétomnak.


Hozzávalók 2 főre:
*5 közepes tojás
*1 nagy csipet só
*1 csipet őrölt bors
*1 kk mustár
*2 ek majonéz
*3 kis szál friss kapor

A megtisztított tojásokat sós vízben keményre főzzük, hagyjuk kihűlni, a héjukat eltávolítjuk.
A kaprot megmossuk, leitatjuk róla a vizet és egész apróra vágjuk.
A tojásokat egy villával áttörjük, ízesítjük sóval, borssal, mustárral, majonézzel, majd a kaporral.
Jól összeforgatjuk.
Pirítósra vagy friss kenyérre kenve kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

2014. november 23., vasárnap

Omlós sajtos perec

Az utóbbi időben elég sok édes finomság készült, ezért ellensúlyozandó találtam ki, hogy sajtos perecet sütök. Igazán egyszerűen összeállítható, majd egy kis pihentetés után már csak a nyújtás, szaggatás, sajttal szórás és sütés marad. Legvégül pedig a falatozás. Egy nagy baja van, hogy nagyon illékony, percek alatt eltűnik a kosárból :-D



Hozzávalók kb. 4 tepsinyi perechez:
*40 dkg liszt
*1 tasak sütőpor
*1 tk só
*25 dkg margarin
*20 dkg reszelt sajt
*3 ek tejföl
*1 kisebb tojás a tetejére lekenni

A lisztet egy tálba mérjük, majd elkeverjük benne a sütőport és a sót.
Hozzáadjuk a margarint, a tejfölt, egy marék reszelt sajtot.
Jól összedolgozzuk.
Folpackba csomagolva pár órára a hűtőbe rakjuk, de még jobb, ha egy egész éjszakát pihen.
Lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagra elnyújtjuk.
Egy perecformával kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
A sütőt előmelegítjük.
A pereceket lekenjük egy egész, felvert tojással, majd megszórjuk reszelt sajttal.
180 fokon 13 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

A Facebookon is megtaláltok.