Printfriendly

2014. március 31., hétfő

Kókuszkrémes piskótatekercs

A hétvégén egy kis édességet terveztem készíteni. Még sohasem sütöttem piskótatekercset, most belevágtam. Nem a legegyszerűbb lekvárossal kezdtem, hanem egy kókuszkrémes változattal leptem meg a családot. Nagyon finom lett. Máskor is étlapra kerül majd.


Hozzávalók 15 szelethez:
Piskótához:
  • 4 ek liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 4 tojás
  • 4 ek cukor
  • 4 ek víz

Krémhez:
  • 1 tasak kókuszos pudingpor
  • 4 dl tej
  • 15 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 8 dkg kókuszreszelék
Szóráshoz:
  • 2 dkg kókuszreszelék
A sütőt előmelegítjük.  Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A lisztet egy tálban elkeverjük a sütőporral és a kakaóporral.
Egy másik tálban a tojások sárgáját habosra kavarjuk a cukorral és a vízzel.
A tojás fehérjét kemény habbá verjük, majd a sütőporos liszttel felváltva a sárgájához keverjük.
A sűrű masszát a tepsibe simítjuk.
180 fokon 13 perc alatt alul-felül sütéssel megsütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük.
1-2 perc után egy nagyobb konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és határozott mozdulattal szépen feltekerjük a konyharuha segítségével.
Hagyjuk teljesen kihűlni.
Addig a pudingport csomómentesre keverjük a tejjel, majd sűrűre főzzük.
Néha megkavarva hagyjuk kihűlni.
Közben a porcukrot habosra keverjük a margarinnal.
Ha minden kihűlt, a porcukros krémet a pudingossal és a kókuszreszelékkel összekeverjük.
A piskótát kitekerjük.
A krém 2/3-ad részével megkenjük, és ismét feltekerjük.
A maradék krémet szépen elsimítjuk a piskóta külső részén és megszórjuk kevés kókuszreszelékkel.
1-2 órát a hűtőben pihentetjük, ezután szépen szeletelhető.

2014. március 30., vasárnap

Vasi pecsenye

Korábban már készítettem ezt az ételt, de akkor nem volt lehetőségem fotózni. Most ismét szembe jutott, így ez lett az ebéd. A hagyományos petrezselymes krumpli mellé egy kis friss salátát is kínáltam. 

Hozzávalók 4 főre:
Pecsenyéhez:

  • 4 nagyobb szelet sertéskaraj
  • 4 nagy gerezd fokhagyma
  • 2 nagy csipet só
  • 2 csipet bors
  • 2 dl tej
  • 4 púpos ek liszt
  • 1 ek +1 kk őrölt pirospaprika
  • 1 dl olaj

Salátához:

  • 3 közepes paradicsom
  • 1 kisebb kígyóuborka fele
  • 1 szál újhagyma a zsenge zöldjével együtt
  • 1 közepes fej lila hagyma
  • 1 nagy csipet só

Körethez:

  • 50 dkg krumpli
  • 1 kis csokor friss petrezselyemlevél
  • 2 ek olaj
  • 1 nagy csipet só

Az alaposan megtisztított husikat kicsit kiklopfoljuk és bedörzsöljük a lezúzott fokhagymával.
Meghintjük kevés sóval és borssal.
Egy tálkába rakjuk mindet és felöntjük annyi tejjel, hogy épp ellepje.
Pár órát pihentetjük, de még jobb, ha egy éjszakát pácolódik.
A salátához minden zöldséget megtisztítunk, az újhagymát karikára, a paradicsomot, az uborkát és a lila hagymát pedig apróbb kockára vágjuk.
Meghintjük sóval és jól összeforgatjuk. A megtisztított krumplikat közepes kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük.
Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemlevéllel és meglocsoljuk egy kevés olajjal, ízlés szerint még sózhatjuk is kicsit. Melegen tartjuk, míg a hús elkészül.
A pácolt husikat kiemeljük a tejből, lecsöpögtetjük, konyhai papírtörlővel leitatjuk róla a nedvességet.
Egy tálkába kanalazzuk a lisztet és 1 ek paprikát, jól összeforgatjuk.
Egy magasabb falú serpenyőben annyi olajat forrósítunk, hogy a szeleteket ne lepje el.
A husikat először megforgatjuk a paprikás lisztben, majd a forró olajban közepes lángon kb. 10 perc alatt mindkét oldalukat szép pirosra sütjük.
Ha kiemeltük az olajból, finoman megszórjuk kevés őrölt paprikával. (Ez akár el is hagyható, de ettől szép piros színt kap.)
Melegen, a krumplival és a friss salátával kínáljuk.





2014. március 28., péntek

Köményes tallérok

Most döbbentem rá, hogy óriás léptekkel közeledik a húsvét. Amellett, hogy a család édesszájú, nagyon kedveli a sós finomságokat. Egyik nagy kedvenc a tallér, amit próbálok mindig más ízesítéssel készíteni. Sütöttem már Pizzavarázs és Paprikás változatot is. Ez most egy köményes finomság. Igaz, hogy az elkészítése kicsit időigényes, de megéri, hisz finom, sokáig eláll és szépen becsomagolva még el is ajándékozható.
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 tasak sütőpor
  • 2 tk só
  • 0,5 ek őrölt köménymag
  • 2 tojás
  • 3 púpos ek tejföl

Minden hozzávalót egy tálba teszünk és alaposan összedolgozzuk.
5 vagy 10 forintos méretű golyókat formázunk, attól függően, hogy mekkora tallérokat szeretnénk sütni.
A tallérsütőt felforrósítjuk.
Gázon, mindkét oldalukat fél-fél perc alatt megsütjük.

104 db tallér lett ebből az adagból.

2014. március 27., csütörtök

Spenótos-fokhagymás hajtogatott pogácsa

Imádom a spenótot és a fokhagymát is. Miért ne lehetne pogácsát is készíteni belőlük? A fokhagyma nem túl intenzíven, de épp kellemesen érezhető ebben a puha sós finomságban.


Hozzávalók 30 db pogácsához:
Tésztához:
  • 55 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2 dl tej
  • 2 kk só
  • 1 tojás sárgája
  • 1 dl tejföl
  • 10 dkg margarin
Hajtogatáshoz:
  • 20 dkg margarin
  • 3 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 nagy marék friss spenótlevél
Kenéshez:
  • 1 egész tojás
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk.
Hozzáadjuk még a sót, a tejfölt, a szobahőmérsékletű margarint, a tojás sárgáját.
Alaposan kidagasztjuk, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A margarint egy tálkába tesszük, belezúzzuk a megtisztított fokhagymákat és alaposan elkeverjük.
A spenótleveleket több léről átmossuk, a nagyobb levelek vastag erét és a szárakat letépjük.
Konyhai papírtörlővel itassuk le róluk a vizet, majd egy éles késsel vágjuk apróra.
Lisztezett felületen kb 1 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk a megkelt tésztát.
Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a fokhagymás margarint.
Egyenletesen rászórjuk az aprított leveleket.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. 
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.
Megint 20 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás.
Elnyújtjuk kb. kétujjnyi vastagra, egy éles késsel becsíkozzuk a tetejét, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb.
Kb. 20 percet még kelesztjük.
Lekenjük egy felvert tojással.
Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.