Printfriendly

2014. december 31., szerda

Sajtos-túrós ropogós

Nincs szilveszter sós nélkül. Nálunk most ez az egyszerű, sajtos ropogós készült, ami belül puha, omlós a túrónak köszönhetően.
Ez nem egy nagy adag, érdemes rögtön duplázni, mert pillanatok alatt elfogy.
Természetesen vághatjuk rövidebbre, most ez a hosszabb változat volt szimpatikus :-)


Hozzávalók 2 nagyobb tepsi ropogóshoz:
*25 dkg túró
*1 tk só
*1 jó nagy ek tejföl
*30 dkg rétesliszt
*20 dkg puha margarin
*1 felvert tojás lekenni
*10 dkg reszelt sajt a tetejére

A túrót egy tálba öntjük, jól áttörjük (erre egy krumpli törőt használtam).
Megszórjuk a sóval, elkeverjük a tejföllel, majd hozzáadjuk a réteslisztet.
Ezután elmorzsoljuk benne a margarint és jól összedolgozzuk.
Folpackba csomagolva egy órára a hűtőbe rakjuk.
Két nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük.
A tésztát lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Körbevágjuk, hogy szép szabályos legyen.
Lekenjük egy egész, kissé felvert tojással. Megszórjuk reszelt sajttal, tenyerünkkel picit a tésztába nyomjuk.
Egy éles késsel vagy derelye metszővel 1 cm széles és 20 cm hosszú rudakra vágjuk.
Az előkészített tepsikbe fektetjük, egymáshoz lehet közelebb, mert inkább megemelkednek, mint oldalra terülnek.
180 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt szép barnára sütjük.
 

A Facebookon is megtaláltok.

4 megjegyzés: