PrintFrendly

2014. május 5., hétfő

Kapros túrókrémmel hajtogatott pogácsa

Elég gyakran készítek pogácsát, és nem sajnálom rászánni az időt a hajtogatásra, mert szerintem egész más lesz a végeredmény, mint a hajtogatás nélküli esetében. Ez a pogácsa is olyan puha, omlós, és még másnap is az maradt. 
Csodás friss kaporhajtások növekednek a kertben, kár lett volna kihagyni belőle.
27 db pogácsa született ebből az adag tésztából.


Hozzávalók:
Tésztához:
  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2 dl tej
  • 3 tk só a tésztába
  • 1 tojás sárgája
  • 1 púpos ek tejföl
  • 10 dkg margarin
  • 1 tk só
Krémhez:
  • 10 dkg margarin
  • 25 dkg túró
  • 1 kis csokor friss kapor
Kenéshez:
  • 1 egész tojás a kenéshez sütés előtt
  • 2 ek tej a kenéshez sütés után
A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk.
Hozzáadunk még a 3 tk sót, a tejfölt, a szobahőmérsékletű margarint, a tojás sárgáját.
Alaposan kidagasztjuk, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A túrót alaposan áttörjük (én egy krumpli törőt használtam) és a margarinnal habosra kavarjuk.
Belekeverjük az alaposan megmosott, apróra vágott kaporlevelet.
Lisztezett felületen kb 1 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk a megkelt tésztát.
Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a kapros túrókrémet.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.
Megint 20 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás.
Elnyújtjuk kb. kétujjnyi vastagra, egy éles késsel berácsozzuk, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magas tornyok lesznek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb, lekenjük egy egész, felvert tojással.
Kb. 20 percet még kelesztjük.
Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
Ha kivettük a sütőből azonnal lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése