Printfriendly

2014. március 12., szerda

Medvehagymás-sajtos zsemle

Most, hogy van jó sok medvehagyma, mindenbe csempészek egy keveset. Nem volt ez másképp ezekkel a finom zsemlékkel sem. Ízletes, puha bélzettel és ropogós sajttal a tetején remek reggeli, uzsonna vagy vacsora lehet belőle.
Hozzávalók 8 zsemléhez
Tésztához:
  • 1 kis csokor medvehagyma (kb. 15 szál)
  • 50 dkg liszt
  • 7 dkg trappista sajt
  • 2 tk só
  • 2,7 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 tojás sárgája
  • 5 dkg margarin
Tetejére:
  • 1 felvert tojás
  • 7-8 dkg trappista sajt
A megtisztított, lecsöpögtetett medvehagyma leveleit apróra vágjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd belereszeljük a sajtot, beleszórjuk a sót, a medvehagymát és jól összekeverjük.
Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk a meleg, de nem forró tejben, majd a liszthez adjuk a tojás sárgájával, a margarinnal együtt.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 8 egyenlő részre osztjuk.
Egyenként zsemléket formázunk, amit úgy végzünk, hogy egy adag tésztát a tenyerünkbe veszünk, a szélétől elkezdjük a közepébe nyomni a tésztát és végül fejjel lefelé fordítva sütőpapíros tepsibe fektetjük távolabb egymástól, mert még nőni fognak.
Hagyjuk 20 percet kelni, míg bemelegszik a sütő.
Egy egész tojást felverünk, lekenjük a zsemléket, majd megszórjuk reszelt sajttal.
180 fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel 20 perc alatt barnára sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése