PrintFrendly

2014. február 9., vasárnap

Kijevi csirkegolyó

Ma vendégeink voltak ebédre és ezt a csirkegolyót készítettem főfogásként. Egy picit időigényes, de megéri a ráfordított energiát, mert nagyon ízletes. Frissen, meleg a legfinomabb, mikor még folyós a sajt a belsejében. Akár előző nap is összeállítható és másnap, a vendégek érkezése előtt már csak sütni kell. 
A receptet az olcsóreceptek.hu oldalon találtam. Először kicsit hitetlenkedve olvastam a leírást, féltem, hogy a darált csirke hogyan is fog összeállni tojás nélkül, de a végeredmény igazán tökéletes lett. A sajt sem kukucskált ki egy golyóból sem.
Krumplipüré köret készült hozzá.


Hozzávalók kb. 25 golyóhoz:

Csirke golyóhoz:

  • 1 kg csirkemell filé
  • 1 tk só
  • 0,5 kk őrölt bors

Töltelékhez:

  • 25 dkg reszelt sajt
  • 5 dkg margarin
  • 1 tojás sárgája
  • 3 kisebb gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor friss petrezselyemlevél
  • 1 nagy csipet só

Panírozáshoz:

  • 15 dkg liszt
  • 2 nagyobb tojás
  • 10 dkg zsemlemorzsa

Sütéshez:

  • olaj bőven

A csirkemellet ledaráljuk és sózzuk, borsozzuk. Diónyi golyókat hengergetünk belőle. (Eredeti recept szerint 30 db-ot, nekem csak 25 lett belőle.)

A sajtot egy tálkába reszeljük, hozzáadjuk a tojás sárgáját, a szobahőmérsékletű margarint, belezúzzuk a megtisztított fokhagymát, az előzőleg apróra vágott, friss petrezselyemlevelet és sót. Jól összedolgozzuk, és apró golyókat formázunk belőle.

A húsgolyót ellapítjuk, egy apró sajtgolyót teszünk a közepébe és csinos gombóccá sodorjuk.

Három tálkát készítünk. Az elsőbe a lisztet szórjuk, a másodikba a tojásokat kicsit felverjük, a harmadikba pedig a zsemlemorzsát rakjuk.

A fenti sorrendben bepanírozzuk a megtöltött golyókat.

Egy magasabb edényben olajat forrósítunk, ami a golyókat ellepi és közepestől picit kisebb lángon kb. 7-9 perc alatt szép barnára sütjük őket.

Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.

Azonnal, melegen tálaljuk.

Akik elkészítették:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése