Printfriendly

2013. november 29., péntek

Egyszerű túrós kocka



Ez az egyik legegyszerűbb sós finomság, amit valaha készítettem. Az ötlet a „Receptek a nagyitól”című könyv sorozatból származik. Annyit változtattam rajta, hogy megszórtam a magokkal és nem pogácsaként, hanem apró kis kockák formájában kerültek az asztalra. Ajánlom mindenkinek, aki gyorsan szeretne valami kis egyszerű sós finomságot sütni. Kevés alapanyagból egy puha tésztájú falatka készíthető.
Ebből az adag tésztából egy nagy tepsi (63 db) kocka született.

Hozzávalók:
  • 25 dkg túró
  • 25 dkg liszt
  • 2 kk só
  • 25 dkg margarin
  • 1 egész tojás a lekenéshez
  • 3 ek szezámmag a tetejére
A túrót egy tálba öntjük, majd alaposan összetörjük. (Erre most egy krumpli törőt használtam.)
A lisztet a sóval elkeverjük, majd a túróhoz adjuk. A margarint is hozzáadjuk.
Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát.
Enyhén lisztezett felületen 1 cm vastagra elnyújtjuk.
Kb. 1,5*1,5 cm nagyságú kockára vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Lekenjük a tetejét egy egész felvert tojással.
Megszórjuk szezámmaggal.
Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt megsütjük.

Akik elkészítették:

























2013. november 28., csütörtök

Krumplis tészta virslivel Párom kedvére

Biztosan nem csak én vagyok úgy vele gyakran, hogy reggel felteszem a kérdést a családnak, hogy mit főzzek ebédre és a válasz, rád bízom. Ha konkrét kívánság érkezik, akkor annak nagyon örülök, mert nem kell a fejemet törni. Így történt ez ma is, Párom a munkába menetkor ezt a krumplis tésztát kérte. Kifejezetten az Ő specialitása, és a hagyományostól eltérő módon így szereti, krémesen, virslivel, mikor már a krumpli kicsit pépesre főtt benne. Mellé egy kis savanyú uborka és már kész is a laktató ebéd.


Hozzávalók 6 főre:
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek tyúkzsír
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 1 ek házi darált paprika
  • 2 kk só
  • 0,5 kk őrölt bors
  • 0,5 kk piros arany
  • 1 kg krumpli
  • 20 dkg fodros kockatészta
  • 35 dkg pulyka virsli
Minden zöldséget alaposan megtisztítunk. A meghámozott krumplit nagyobb kockára vágjuk.
A vöröshagymát felkockázzuk, a zsíron üvegesre pároljuk.
A tűzről levéve beleszórjuk a fűszerpaprikát, a darált paprikát, sót, borsot, majd beleforgatjuk a krumplit.
Felöntjük vízzel és lefedve addig főzzük, míg a krumpli már majdnem puha.
Ekkor beleszórjuk a tésztát, belekarikázzuk a virslit és mindent puhára főzünk.
Melegen, csemege uborkával kínáljuk.

Narancsos-fahéjas csigafenyő

Mondanom sem kell, a kelt tészták a gyengéim. Legyen az sós vagy édes, ha elkap a kelt tészta láz, nincs mit tenni, neki kell állnom dagasztani és megalkotni a gondolataimban már összeállt finomságot. A közelgő karácsony most is inspirált, mind formában, mind illatban.
Igazi ünnepi kalács lett. A fahéj, a narancs és a szegfűszeg intenzív illata belengte az egész lakást, mind a készítés, mind a sütés során. Akár gasztroajándéknak is kiváló.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 55 dkg liszt
  • 0,5 kk só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1 ek méz
  • 7 dkg margarin

Töltelékhez:

  • 2 ek olaj
  • 4 ek cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • 1 nagyobb narancs reszelt héja

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a mézet, a tojást és a margarint.

Alaposan kidagasztjuk.

Meleg helyen, egy konyharuhával letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Egy tálkába kanalazzuk a cukrot, majd hozzáadjuk a fahéjat és a szegfűszeget. Jól összeforgatjuk.

A narancsot alaposan megmossuk és szárazra töröljük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 0,5 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk.

Lekenjük az olajjal. Megszórjuk a fűszeres cukorral.

Ráreszeljük a narancs héját. Óvatosan, a fehér rész ne kerüljön bele.
A tészta hosszabbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük.

1,5-2 cm vastag csigákat vágunk le.

A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk úgy, hogy a feltekert rúd levágott vége lesz a fenyőfa törzse, majd az első sor 5 csigát tartalmaz, amik egymás mellet sorakozva alkotják a fenyőfa legszélesebb alsó részét.

Majd erre a sorra, a csigák közé téve négy tekercset rakunk és minden következő sor 1-el kevesebb csigát tartalmaz.

Így összesen 16 csigára van szükségünk.
A sütőt előmelegítjük. A fenyőfát 25 percig még kelesztjük.

Előmelegített sütőbe tolva 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

2013. november 27., szerda

Nutellával töltött kókuszos csillagok

Tavaly a családdal megállapodtunk, hogy csak egy kis névleges ajándékkal lepjük meg egymást karácsonyra, mert népes a rokonság. Úgy gondoltam, ezt az ajándékot megtoldom egy kis sütivel. 
Még bő egy hét volt karácsonyig, egy fémdobozba rejtettem el a konyhaszekrény legfelső polcára. :-)
Puha, omlós a tészta, és a kókuszos ízt nagyon jól kiegészíti a mogyorókrém.

Hozzávalók 35 db csillagpárhoz:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 1 tk sütőpor
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 15 dkg szobahőmérsékletű margarin
  • 2 tojás sárgája
  • 15 dkg nutella

A nutella kivételével minden hozzávalót egy tálban alaposan összedolgozunk.

Bőven lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra kinyújtjuk, szeret odaragadni.

Egy kisméretű csillagformával kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsikbe rakjuk.

180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

Ha kihűltek, kettőt összeragasztunk egy kávéskanálnyi nutellával.

2013. november 26., kedd

Kelbimbókrémleves leveles krumplis pogácsával

Újabb krémleves készült, most épp zöld színben. A kelbimbó elég mellőzött zöldség, de mi szeretjük és próbálom minél több formában becsempészni az ételekbe. Jó sűrű, krémes leves lett belőle. A pogácsa pedig nagyon kínálkozott mellé.
Hozzávalók:
Leveshez:
  • 45 dkg kelbimbó
  • 45 dkg krumpli
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek olaj
  • 3 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 tk só
  • 1 nagy csipet őrölt bors
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 0,5 leveskocka
  • 1 dl főzőtejszín (20%-os)
A zöldségeket megtisztítjuk, a krumplit apró, a hagymát nagyobb kockára vágjuk.
A hagymát üvegesre pároljuk a felforrósított olajon, majd rádobjuk a kelbimbót és a krumplit. Jól átforgatjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 3-4 cm-rel túlérje a zöldségeket.
Beledobjuk a fokhagymákat, a leveskockát.
Meghintjük a sóval, borssal, szerecsendióval.
Addig főzzük, míg a krumpli meg nem puhul. A kelbimbó nagyon hamar megfő.
Merülő mixerrel pépesítjük.
A tejszínt egy tálkába öntjük, majd a levesből pár ek forró lével felhigítjuk, és folyamatosan kavargatva a krémlevest beleöntjük a tejszínt.
Pár percig hagyjuk még a tűzön, majd elzárjuk.

Pogácsához:
Tésztához:
  • 30 dkg krumpli
  • 60 dkg liszt
  • 2 tk só
  • 2 dl tej
  • 3 dkg friss élesztő
  • 10 dkg margarin
Hajtogatáshoz:
  • 3 ek zsír
  • 3 ek liszt
Tetejére:
  • 1 egész tojás
  • 2 ek szezámmag
A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk. Sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és megtörjük.
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.
Egy tálba rakjuk a krumplit, a sót és a lisztet, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen elnyújtjuk 0,5 cm vastagra.
Egy kis tálkában a lisztet elkeverjük a zsírral.
Egyenletesen elkenjük a kinyújtott tésztán.
Feltekerjük, mint a bejglit és hagyjuk 30 percet kelni.
Újra elnyújtjuk kb. 2 ujjnyi vastagra és egy közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
A tetejüket lekenjük egy egész felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal.
Addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik.
180 fokon 20 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
A szaggatáskor keletkezett hulladékot jól összegyúrjuk, hagyjuk kelni és ha elnyújtottuk, szaggathatjuk. Ez már nem lesz olyan leveles, de ugyanolyan finom.

Köszönöm szépen a pogácsa alapötletét Fehérváry Saroltának!

Mikulásváró isler

Már mindenki karácsonyi lázban ég, de előbb még a Mikulás érkezik. Tavaly ezzel a finomsággal készültünk az eljövetelére.
Első isler próbálkozás. Nagyon jól sikerült, talán azért is, mert a párommal közösen készítettük.:-)
5 db lett belőle, érdemes dupla adagot összeállítani. Elég méretes darabok, így mutat jól benne a csizmácska.


Hozzávalók 5 db-hoz:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 0,5 tasak sütőpor
  • 10 dkg tortabevonó étcsokoládé
  • 1 ek olaj
  • 5 ek baracklekvár
A tészta hozzávalóit: liszt, szobahőmérsékletű margarin, porcukor, tojássárgája, vaníliás cukor és sütőpor, alaposan összedolgozzuk.
Egy órára hűtőbe tesszük.
Enyhén lisztezett felületen fél cm vastagra nyújtjuk és egy nagyobb kör alakú formával kiszaggatjuk- én egy kisebb ételtartót használtam.
Minden második közepéből egy csizmaformát is kiszúrunk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
190 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Tortarácson hagyjuk kihűlni.
A tortabevonót az olajjal forró víz felett felolvasztjuk és a csizmás islereket bevonjuk vele.
Én egy villára raktam és egy kanállal mertem rá a csokit.
Kicsit lecsöpögtetjük, és tortarácsra téve hagyjuk a csokit megszilárdulni.
Kb. egy órát hagytam pihenni.
Az islerek alját megkenjük lekvárral, rárakjuk a tetejüket, majd a csizmát még feltöltjük lekvárral.
Kb. fél óra múlva már puha és fogyasztható.

2013. november 25., hétfő

Fahéjas napkalács

Olyan zord, szeles az idő, a hó is épp elkezdett esni, hogy kívánkozik egy kis melengető finomság. Ez a fahéjas napkalács pont jó lesz. Igaz, hogy korábban készült, de nem maradhat ki a blogról. 
A két kalács ajándékba készült egy rokonlátogatás alkalmával. Őszintén megmondom, hogy én nem kóstoltam, de mindkét helyről azt a visszajelzést kaptam, hogy nagyon finom volt. Ez egy olyan reggelire vagy uzsonnára egy pohár tej mellé való kalácska.

Hozzávalók 2 db kalácshoz:
Tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 4 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 kk só
  • 1 tojás sárgája
  • 7 dkg margarin
Töltelékhez:
  • 4 ek olaj
  • 4 kk fahéj
  • 6 ek cukor
Kenéshez:
  • 2 tojás sárgája+1tk tej
  • 2-3 ek tej
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a 1 ek cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojás sárgáját és a szoba hőmérsékletű margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A cukrot és a fahéjat összekeverjük egy tálkában.
A megkelt tésztát 6 egyforma méretű darabra vesszük és gombócokat formálunk.
Ezeket egyesével nagy lapos tányér méretűre elnyújtjuk.
Egy kalácshoz 3 lapra lesz szükség.
Egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral és már érdemes ebben dolgozni a kaláccsal.
Beleterítünk egy tésztakorongot, megkenjük olajjal, megszórjuk kevéske fahéjas cukorral.
Ráfektetjük a következő lapot, ismét lekenjük olajjal, megszórjuk töltelékkel.
Végül rátesszük a harmadik tésztát.
Ezt érdemes kicsit nagyobbra nyújtani, hogy lelógjon oldalt kicsit a másik két lapot befedve.
Egy éles késsel elkezdjük sugárirányban átvágni a tésztát úgy, hogy a kalács szélénél kb. 2 cm-re nem metsszük át.
Majd megfogunk két egymás melletti „napsugarat” és hármat tekerünk rajtuk úgy, hogy szembe tekerjük a két tésztacsíkot, tehát a bal kezünkben lévőt jobbra tekerjük, a jobb kezünkben lévőt pedig balra.
Addig tekergetünk, amíg el nem fogynak a tészta csíkok.
Lekenjük tejjel elkevert tojás sárgával és hagyjuk még kb. 35-40 percet kelni.
Ezt megismételjük a maradék tésztával is.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.

Akik elkészítették:
 

2013. november 23., szombat

Virslivel töltött zöldfűszeres kiflifalatok

Párom nagyon szereti a virslis kiflit. Ez most egy kicsit átalakított változat. A zöldfűszerektől, amit a tésztájába dagasztottam, kissé különlegesebb.
Érdemes kipróbálni, lehet egy finom reggeli része vagy akár egy tartalmas leves után második fogás is.
Hozzávalók 22 db kiflihez:
Tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2,5 dl tej
  • 1 tk só
  • 0,5 tk morzsolt oregánó
  • 0,5 tk morzsolt bazsalikom
  • 0,5 tk morzsolt petrezselyem
  • 0,5 dl olaj
Továbbá:
  • 11 szál virsli
  • 2 csöpp ketchup kiflinként
  • 1 csöpp mustár kiflinként
Kenéshez:
  • 0,5 dl tej
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd beleszórjuk a sót, az oregánót, a bazsalikomot és a petrezselymet.
A tejet langyosra melegítjük, felfuttatjuk benne az élesztőt a cukorral.
A felfutott élesztőt a liszthez adjuk, majd az olajat és a tejet is beleöntve addig dagasztjuk, míg a massza nem csak az edény falától, de már a kezünktől is elválik.
Kilisztezett tálban egy konyharuhával letakarva, meleg helyre téve kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd fél cm vastagra és téglalap alakra elnyújtjuk. Három, kb 12 cm széles csíkot vágunk, azokat pedig háromszögekre.
Minden háromszög szélesebb felére teszünk két csöpp ketchupot és egy csöpp mustárt.
A virsliket kettévágjuk és a háromszögeket kissé meghúzzuk (hogy hosszabbak legyenek) és rátesszük a virsliket, kicsit belenyomjuk a tésztába, majd elkezdjük feltekerni.
Sütőpapírral bélelt tepsikbe pakoljuk, kicsit távolabb egymástól, további 35 percet kelesztjük.
180 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük, majd onnan kivéve lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva kb 10 percig hagyjuk pihenni.


2013. november 22., péntek

Mexikói pulykatokány

Ez egy kis változatosság tokány terén. A tejfölös nagy kedvencünk, de ehhez azt hiszem a paradicsom jobban illik. Mivel a család nagy része nem szereti a csípőset, ezért bele nem került, csak mellé kínáltam erős paprikát. A nokedli köretként szintén a család kívánságára készült.

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg pulykacomb filé
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 ek tyúkzsír
  • 1 tk só
  • 0,5 kk őrölt bors
  • 1 tk őrölt pirospaprika
  • 2 ek házi darált paprika
  • 1 dl paradicsomlé
  • 1 doboz vörösbab konzerv
  • 1 doboz csemegekukorica

A húst alaposan megtisztítjuk, és vékony csíkokra vágjuk, hagyjuk kicsit lecsöpögni.

A szalonnát felcsíkozzuk, a megtisztított vöröshagymát felkockázzuk.

A szalonnát zsírjára pirítjuk és rádobjuk a vöröshagymát. Üvegesre pároljuk.

Hozzáadjuk a tyúkzsírt, majd a combot hozzáadva fehéredésig pirítjuk.

Meghintjük a sóval, borssal, pirospaprikával. Belekanalazzuk a házi darált pirospaprikát. Ennek hiányában egy kaliforniai paprikát kockázunk bele.

Ráöntünk kb. 1 dl paradicsomlevet. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.

Fedő alatt addig főzzük, míg a hús meg nem puhul. Ha szükséges, még pótoljuk a vizet.

A babot és a kukoricát átmossuk és lecsöpögtetjük.

Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk, és jól összekeverjük, hagyjuk felrottyanni.

Melegen, párolt rizs vagy nokedli körettel kínáljuk.

Frankfurti krémleves

A küszöbön a hétvége, mégis olyan lehangoló, szomorkás az idő. Odakint fúj a szél és lóg az eső lába. Mitől is lehet jobb kedve az ember lányának? Egy jó kis meleg levestől. A frankfurtit nagyon szeretjük, épp jó árban beszerezhető a kelkáposzta is. De, most kicsit másként, krémleves formájában került az asztalra. Természetesen nem hiányozhat a virsli sem, amit most jól lepirítva készítettem. A fokhagyma szára pedig amellett, hogy egészséges, még a fokhagyma ízét is kiemeli a finom kis levesben.



Hozzávalók 6 főre:
  • 1 nagy fej kelkáposzta
  • 2 szál sárgarépa
  • 4 közepes krumpli
  • 2 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 1 tk só
  • 0,5 kk őrölt bors
  • 1 leveskocka
  • 2 púpos ek liszt
  • 1 tk őrölt pirospaprika
  • 2 ek olaj
  • 2,5 dl tejföl
A kelkáposztát megmossuk, a torzsát és a vastag ereket kivágva apróra szeljük.
A répát és a krumplit megtisztítjuk, meghámozzuk, előbbit karikára, utóbbit kockára vágjuk.
A káposztát, a répát és a krumplit egy fazékba rakjuk.
Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
A megtisztított fokhagymát, a leveskockát, a fűszereket hozzáadjuk.
Fedő alatt addig főzzük, míg minden zöldség meg nem puhul.
A lisztet a kevéske olajon megpirítjuk, tűzről levéve beleszórjuk a pirospaprikát, a tejföllel krémesre keverjük.
A levest merülő mixerrel pépesítjük, de hagyhatunk benne kisebb darab zöldségeket is, úgy még finomabb.
A leves levéből merünk pár kanállal a rántásba, majd a levest folyamatosan kevergetve besűrítjük.
Pár percig még hagyjuk a tűzön.
Melegen, virslichipssel és apróra vágott fokhagymaszárral meghintve kínáljuk.

2013. november 21., csütörtök

Köménymagos sült csirkecomb

Ez egy nagyon egyszerű, mégis kicsit különleges étel a köménymag miatt. Sajnos épp elfogyott az őrölt fűszer, ezért egész magokkal ízesítettem. 


Hozzávalók 3 főre:
  • 6 db csirkecomb
  • 1 tk só
  • 0,5 kk őrölt bors
  • 1 púpos tk köménymag
  • 1 dl olaj
A combokat alaposan megtisztítjuk.
Egy közepes tepsit kikenünk olajjal és belefektetjük a husikat.
Meghintjük sóval, borssal és a köménymaggal.
Öntünk közéjük kb. 1 dl vizet.
Alufóliával lefedjük.
Előmelegített sütőben 200 fokon hőlégkeveréssel kb. 1 órát puhítjuk, majd a fóliát eltávolítva további 30 percet pirítjuk.
Melegen, párolt lilakáposztával kínáljuk.

2013. november 20., szerda

Duci túrós kifli

Ez a süti azért született, mert volt egy tasak túró, amit mindenképpen el kellett használni. Ezért tegnap este nekiláttam és bedagasztottam egy adag édes kelt tésztát, kifliket formáztam és megtöltöttem. Vacsira és reggelire is volt friss péksüti. A reszelt citromhéj igazán kellemes ízt kölcsönöz a tölteléknek, a tészta pedig még másnap is finom, puha, omlós. Szép, nagy kiflik lettek. Ízlés szerint lehet több részre is osztani a megkelt tésztát és akkor kisebb péksütiket kapunk.

Hozzávalók 8 kiflihez
  • 50 dkg liszt
  • 0,5 kk só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 4 ek cukor
  • 1 ek méz
  • 5 dkg margarin
  • 1 egész tojás
Töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 1 egész tojás
  • 4 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
Tetejére:
  • 1 tojás sárgája+1 tk tej
  • 2 ek tej az átgőzöléshez
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a sót, a mézet, a tojást és a margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, egy konyharuhával letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 8 egyenlő részre vágjuk.
Golyókat formázunk.
Túrót egy tálba öntjük, egy villával összetörjük, hozzáadjuk a cukrokat, a tojást és belereszeljük a citrom héját. 
A golyókat oválisra nyújtjuk.
Képzeletben a tésztát 3 sávra osztjuk, a középsőre teszünk 2 ek tölteléket, az alsó harmadot ráhajtjuk, ujjunkkal kicsit összenyomjuk a tészta szélét, és a felső harmadot egy derelyevágó segítségével 1 cm szélesen becsíkozzuk, majd a töltelékes részt átfordítjuk rajta.
Így a rácsos rész felülre kerül.
Meghajlítjuk kifli formára.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rajuk egymástól kicsit távolabb.
Hagyjuk még addig kelni, míg a sütő bemelegszik.
Lekenjük egy tojás sárgája és kevéske tej keverékével.
Előmelegített sütőbe tolva 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva 10 percet hagyjuk átgőzölni.

Akik elkészítették: