Printfriendly

2013. augusztus 26., hétfő

Virágos almás pite

Ezt a süteményt még a blog indulása előtt készítettem, de úgy gondolom, hogy semmiképpen sem maradhat ki a receptgyűjteményemből.
Karácsonykor férjem nagyszüleitől kaptunk egy óriási táska almát, amit nem bírtunk megenni. Mivel vasárnap ebédre vendégeket vártunk, adott volt számomra, hogy itt az idő, az almát fel kell használnom. Anyukám almás receptjét véve alapul állítottam össze a tésztát, a reszelt citrom héja pedig a saját ötletem volt. Azt hiszem sokat dobott rajta. A széleknél megmaradt tészta sem ment kárba, hisz az apró kis virágok még izgalmasabbá tették a már megszokott almás pitét. Nagy izgalommal vártam, hogy kisüljön. Először a fahéj, majd a citrom illata lengte be a lakást. Azt hiszem a legnehezebb az volt, hogy kivárjuk, míg kellőképp meghűl és végre szeletelhessem. Mindenkinek nagyon ízlett, készítettem útravalót is a vendégeknek belőle.

Hozzávalók 24 nagyobb szelethez:

Tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 nagy csipet só
  • 15 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
  • 2 tojás sárgája
  • 1 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja

Töltelékhez:

  • 2 kg alma
  • 20 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 tk őrölt fahéj

Szóráshoz:

  • 2 ek búzadara

Tepsi kenéséhez:

  • 3 dkg margarin
  • 2 ek liszt

Kenéshez:

  • 3 ek tej

Tálaláshoz:

  • 2 ek porcukor

Az almákat alaposan megtisztítjuk és meghámozzuk.

A reszelő nagyobb lyukán lereszeljük.

A levét kicsavarjuk, arra nem lesz szükség.

Az almát ízesítjük a cukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal.

A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sütőport, elmorzsoljuk benne a szobahőmérsékletű margarint.

Beleszórjuk a sót, a cukrot, beleütjük a tojások sárgáját, belekanalazzuk a tejfölt és belereszeljük a citrom héját.

Alaposan összedolgozzuk.

Két egyforma méretű cipóra osztjuk.

Egy 38*30 cm méretű tepsit kikenünk margarinnal és megszórunk liszttel.

Az egyik tésztát a tepsi méretére nyújtjuk, a nyújtófára feltekerve belefektetjük úgy, hogy tepsi oldalán is legyen a tésztából.

Egy villával kicsit megszurkáljuk a tésztát.

Megszórjuk a búzadarával.

Az almát belekanalazzuk és a kanál domború oldalával szépen elsimítjuk a tésztán a tölteléket.

A másik tésztát is elnyújtjuk, az almára fektetjük.

A széleknél összenyomkodjuk kicsit, majd a túlnyúló részeket egy éles késsel levágjuk, ebből lesznek a virágok.

A hulladék tésztát összegyúrjuk, vékonyra nyújtjuk és nagyon kicsi kiszúróval virágokat nyomunk ki.

A tészta tetejére kb. olyan távolságra rakjuk, amekkora szeletekre szeretnénk majd a sütit szeletelni.
Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

A sütőből kivéve lekenjük tejjel és letakarjuk kb. 10 percre egy konyharuhával.

Könnyebben és szebben szeletelhetjük, ha várunk, míg majdnem teljesen kihűl.
Porcukorral meghintve kínáljuk.

Akik elkészítették:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése