Printfriendly

2013. augusztus 29., csütörtök

Túrós rózsa

Nagyon szeretem a kelt tésztát, főleg az édeset. Nem csak enni, de készíteni is. Ha még túró is van benne, az még jobb. Ha virág a formája, még kedvesebb a szívemnek.
Ennek a kis túrós kalácsnak a kialakítása nem olyan nehéz, mint elsőre gondolnánk. Ízre nekem a túrós batyura hasonlít.
Reggelire egy pohárka hideg tejjel, nem is kell ennél több.

Hozzávalók 13 db rózsához:

  • 40 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 ek cukor az élesztő futtatásához
  • 1 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 tojás sárgája
  • 5 dkg margarin

Töltelékhez:

  • 25 dkg túró
  • 1 tojás
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 ek cukor
  • 1 ek búzadara
  • 1 citrom reszelt héja
Kenéshez:
  • 5 dkg margarin
  • 0,5 dl tej

Szóráshoz:

  • 1 ek porcukor

Az élesztőt felfuttatjuk a meleg, de nem forró tejben egy evőkanál cukorral.

Egy tálba szitáljuk a lisztet, beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, beletesszük a tojás sárgáját és a margarint.

Alaposan kidagasztjuk.

Meleg helyen egy konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a túrót egy villával alaposan áttörjük, beleszórjuk a cukrokat, a búzadarát, beleütjük a tojást és belereszeljük a citrom héját. Jól összekeverjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, fél cm vastagra kinyújtjuk.

Egy kb. 10 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval vagy egy bögrével korongokat szaggatunk.

A korongok szélén először vízszintesen ejtünk jobb és baloldalon is 1-1 cm vágást, majd öt és hét óránál, azután felül kettő és tíz óránál. Így kapunk 6 db szirmot.
A tölteléket egyenletesen elosztjuk a korongok közepén.

Minden második szirmot összecsípünk.
Majd a maradék szirmokat is egymáshoz csípjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól távolabb, mert még nőni fognak.

Lekenjük olvasztott margarinnal.

Még 45 percet meleg helyen kelesztjük.

Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

A sütőből kivéve lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük.

Porcukorral meghintve tálaljuk.



2 megjegyzés:

  1. felséges, ezt el kell készítenem bár nem vagyok édes szájú .......................

    VálaszTörlés