Printfriendly

2013. augusztus 14., szerda

Szilvalekváros párnák

Még maradt a fogadott nagyitól kapott szilvalekvárból a szilvalekváros ravioli kalácskák elkészítése után, és most ezt az egyszerű kis édességet sütöttem belőle. Fogyaszthatjuk desszertként, de akár egy tartalmas leves után is lehet második fogás. Két nagyobb tepsit töltött meg.

Hozzávalók:
Tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1 nagyobb tojás sárgája
  • 8 dkg margarin
  • 1 kk só
  • 3 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
Töltelékhez:
  • 1 kis üveg szilvalekvár fele
Lekenéshez:
  • 2 nagyobb tojás sárgája
Szóráshoz:
  • 1 ek porcukor
 Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a margarint, a tojás sárgáját.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk.
Nagyon vékonyra, kb. 3 mm vastagra elnyújtjuk.
Egy akkora csészével korongokat szaggatunk, mint a derelyekészítő átmérője.
Rátesszük a derelyeformázóra a tésztát, rákanalazunk egy teáskanálnyit a szilvalekvárból és összezárjuk a formázót.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a párnákat és lekenjük tojássárgájával.
Addig kelesztjük, amíg a sütő felmelegszik.
180 fokon 12 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Porcukorral meghintve kínáljuk.
2 nagyobb tepsinyi lett belőle.

Akik elkészítették:

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek, gratulálok! Biztosan kipróbálom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen. Jó étvágyat kívánok hozzá :-)

      Törlés
  2. Ezt a derlyeforázót én is használom, de nem pohárral szaggato, hanem a vágó másik feléve szúrom ki a korongot, majd megfordítom és beleteszem a kiszúr korongot, megtöltöm bármivel és össszezárom. A fényképen úgy látszik, mintha levágtad volna a cakkos szélét, miért?
    Amúgy a szilvalekváros raviolit nagyon szeretjük.
    Köszönet a jó receptekért!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a tippet, jó ötlet. A cakkos szélét természetesen nem vágtam le, hanem a kelés és a sütés során megemelkedett a tészta és ez a minta eltűnt róla. Örülök a ravioli kalács sikerének :-)

      Törlés