Printfriendly

2013. augusztus 21., szerda

Fougasse, a franciák levélkenyere

Az interneten nézelődve bukkantam erre a szépségre. Kicsit utána jártam és egy nagyon egyszerű receptet találtam. A kialakítása sem igazán bonyolult. Sokkal hamarabb elfogy, mint ahogy elkészül. Kínálhatunk mellé mártogatósokat. Mi csak sima sonkával és zöldségekkel fogyasztottuk. 
Az ízesítése csak a fantáziánkra van szabva, kerülhet a tetejére mindenféle fűszer, sőt bele is dagaszthatjuk a tésztába.
Eredetileg olajjal kenik le, de a gyerekek miatt, hogy ne ropogósabb, hanem puhább legyen, én tejjel kentem le.
Hozzávalók 2 nagyobb levélkenyérhez:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 3,5 dl meleg, de nem forró víz
  • 1 tk cukor
  • 2 tk só
  • 2 ek olaj
  • 1 ek tej a lekenéshez
  • 1 kk morzsolt rozmaring a szóráshoz
Az élesztőt a meleg, de nem forró vízbe morzsoljuk, rászórjuk a cukrot és egy kicsit megkeverjük.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót. Hozzáadjuk a megfuttatott élesztőt, az olajat és alaposan kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Két nagy méretű tepsit (38*30 cm) lehelet vékonyan kikenünk margarinnal és megszórunk liszttel.
A megkelt tésztát 2 egyenlő részre osztjuk.
Először az egyiket enyhén lisztezett felületen levél alakra formázzuk, és kicsit ellapítjuk a kezünkkel. Nyújtófával 1 cm vastagra nyújtjuk.
Egy lisztbe mártott éles késsel vagy egy pengével először középen ejtünk egy hosszabb vágást (ez lesz a levél fő ere), majd oldalirányba (ezek lesznek a mellék erek). 
A megvágott levelet a előkészített tepsibe fektetjük és a vágások mentén kicsit széthúzzuk.
Hagyjuk még 30 percet kelni.
Lekenjük kevés tejjel és megszórjuk morzsolt rozmaringgal.
Előmelegített sütőbe toljuk, a tepsi alá helyezett tálkába 1 dl vizet töltünk.
200 fokon 15 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Ugyanígy járunk el a másik adag tésztával is.
A sütőből kivéve rácsra téve hagyjuk kihűlni. A franciák felakasztva hagyják kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése