PrintFrendly

2013. július 14., vasárnap

Pillangó kalács

Imádom a kelt tésztát, nem csak enni, de elkészíteni is.
Ránézésre bonyolultnak tűnhet ez a kalácska, de egyáltalán nem az. Érdemes elkészíteni, nem csak a gyerekek kedvence lesz :-)
A pillangó íze a fonott kalácséhoz hasonlít. Egy pohár tejjel, vagy kakaóval nagyon finom reggeli vagy uzsonna.
Légmentesen elzárva még másnap is finom puha. 



Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 4 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 kk só
  • 1 tojás sárgája
  • 7 dkg margarin
Kenéshez:
  • 1 tojás sárgája+1 tk tej
  • 2 ek tej



A tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 ek cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojás sárgáját és a szobahőmérsékletű margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, és 8 részre vágjuk.
Veszünk egy részt és olyan hosszú és vékony rúddá sodorjuk, amennyire csak tudjuk.
Kb. 70-80 cm rúdból lesz a legszebb pillangó.
A rúd két végét megfogjuk, és elkezdjük felfelé tekerni, mint a csigát.



A két csiga között alul marad egy kis rész, azt az ujjunkkal a két csiga között elkezdjük feltolni, majd egy éles késsel elvágjuk, ez lesz a pillangó két csápja.

Végül a két csiga alsó részénél a hüvelyk és a mutató ujjunkkal kicsit összecsípjük.
Ez a sütés alatt kicsit visszaugrik, de még így is szép formát ad a pillangó szárnyának.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egymástól távol, mert még nőni fognak.
Lekenjük egy tojás sárgája és egy kis tej keverékével.
További 30 percet kelesztjük a tepsiben.
Előmelegített sütőben 180 fokon 15 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva hagyjuk átgőzölni.
8 db nagyobb pillangó lett ebből az adagból.

4 megjegyzés: